1970-luku

janinalapsena

Eräänä jääkylmänä talvisunnuntaina helmikuun 28 päivänä 1971 syntyi Turussa pieni tyttö. Kun hänet ensimmäistä kertaa näytettiin isälle lasiruudun takaa, sanoi vieressä oleva nainen: " Onpa ruma lapsi". Vauva oli punainen ja ryppyinen ja hänellä oli musta pitkä tukka, eikä hän muistuttanut "tavallisia" suomalaisia vauvoja.

Kun tyttö oli viisivuotias hänen äitinsä ja isänsä erosivat. Noin vuotta myöhemmin hän sanoi isälleen, ettei hänestä ainakaan tulisi sellaista ongelmalasta, jollaisia avioerolapset yleensä ovat. Pienellä lapsella oli jo vahva käsitys yhteiskunnassa leimautumisesta. Pieni tyttö tunsi kuitenkin itsensä täysin turvalliseksi ja onnelliseksi yksinhuoltajaäitinsä kanssa.

janinalapsena

Suuren osan lapsuuttaan tyttö vietti äitinsä kaupassa, missä hän oppi olemaan vieraiden ihmisten kanssa kanssakäymisissä ja kertomaan heille erityyppisistä käsintehdyistä tuotteista, kuten neulevaatteista, keramiikasta, käsintehdyistä kynttilöistä ja nahkatöistä.

Kun 7-vuotias tyttö aloitti koulunkäyntinsä, alkoi myös hänen pitkäaikainen tanssiharrastuksensa, aluksi Una Wicklénin tanssioppilaana. Jonkin aikaa hän oli myös mukana partiotoiminnassa.

www.vihrealiitto.fi                         www.turunseudunvihreat.fi