1990-luku

pyorailija

Åbo Akademissa hän opiskeli valtiotiedettä sekä sosiologiaa, painopisteenä naistutkimus sekä myös ainetta, joka tuli vaikuttamaan häneen kaikkein eniten, nimittäin poikkitieteellistä ympäristötietoutta Baltic Sea Universityn puitteissa. Tässä vaiheessa heräsi hänen intohimonsa Itämeren pelastamiseen. Toinen tärkeä asia oli kiinnostus pyöräilyyn ja tämän liikuntamuodon puolesta puhuminen.

Eduskuntavaaleissa 1991 hän oli Vihreän liiton ehdokkaana. Tämä johtui siitä, että hänen tuleva anoppinsa oli vihjaissut hänestä vihreiden Helena Smirnoffille, mistä johtuen toinen vihreä Samuel Reuter eräänä päivänä Åbo Akademin lounasravintola Gadolinian ruokajonossa pyysi häntä asettumaan ehdolle. Hän oli todella yllättynyt saadessaan vaaleissa noin 1000 ääntä. Näiden vaalien jälkeen, jotka olivat hyvin positiivinen kokemus me-hengestä ja tosi hienoista ihmisistä, hän tiesi, että oli löytänyt yhteisön johon halusi jäädä.

janina ja osmo kivivuori


Opiskelijana hän oli aktiivinen ylioppilaskunnassa ja toimi myös ylioppilaslehden toimittajana.

Jo vuonna 1992 tulivat kunnallisvaalit, joissa hän toimi Turun ja ympäristökuntien vaalivastuullisena. Yhdessä vihreät vuokrasivat halvalla ja kunnostivat liikehuoneiston talosta, jota uhkasi purkaminen. Siellä järjestettiin kirpputori, kahvila, lapsiparkki, taidenäyttely, erilaisia kokouksia ja juhlia. Hänen intonsa oli nyt niin suuri, että hän miltei unohti syödä ja paino putosi seitsemän kiloa, mikä ei ollut hänelle ollenkaan eduksi. Lopputulos oli kuitenkinse, että Turun valtuustossa vihreiden jäsenmäärä nousi yhdestä seitsemään. Hän oli itse yksi näistä seitsemästä.


Tähän asti mullistuksellisin vuosi hänen elämässään oli silti vuosi 1995. Silloin hän ja hänen tuore aviomiehensä olivat juuri nostaneet ensimmäisen asuntolainansa ja puoliso oli ryhtynyt yksityisyrittäjäksi. Sitten heidän ensimmäinen lapsensa syntyi juuri ennen kuin uusi eduskunta aloitti toimikautensa.

nuori perhe

Tuoreesta äidistä oli nyt tullut myös kansanedustaja. Tästä seurasi, että hän tuli tunnetuksi kansanedustajana, joka imetti vauvaansa eduskunnassa. Legendasta tuli paljon eriskummallisempi, kuin mitä todelliset tapahtumat olivat ja joita kukaan ei todellisuudessa nähnytkään. Äitinsä ja miehensä avustuksella hän pystyi hoitamaan tehtävänsä eduskunnassa ilman äitiyslomaa ja vauva oli turvallisissa käsissä koko ajan. Siitä alkaen hänen lapsillaan on ollut monta tärkeätä ja läheistä aikuista, jotka ovat kantaneet osan vastuusta heistä ja jotka ovat merkinneet ja merkitsevät paljon sekä lapsille, että heidän äidilleen.

tuore kansanedustaja


Kesäisin hän hitaasti, mutta varmasti työskenteli saadakseen valmiiksi pro gradunsa, joka käsittelee yhteistyötä Itämeren pelastamiseksi. Hänen päämääränsä oli valmistua valtiotieteiden maisteriksi ennen 1990-luvun loppua. Näin tapahtuikin, joskin tiukkaan teki.

www.vihrealiitto.fi                         www.turunseudunvihreat.fi