1990-talet

pyorailija

Vid Åbo Akademi studerade hon statskunskap, sociologi med tyngd punkt på kvinnoforskning och det ämne som kom att inverka mest på henne, nämligen tvärvetenskaplig miljökunskap inom Baltic Sea University. Här vaknade hennes passion för räddandet av Östersjön. Att kunna ta sig fram med cykel året om blev ett annat tema som hon talade sig varm för alltid då någon bara orkade lyssna. Hennes personliga engagemang berodde förstås på ekologiska och hälsoaspekter, men också på att hon är den sämsta chaufför denna värld har skådat.

I riksdagsvalet år 1991 var hon kandidat för Gröna förbundet efter att hennes blivande svärmor gett en vink åt Helena Smirnoff som ledde till att Samuel Reuter en dag i matkön på Åbo Akademis lunchrestaurang Gadolinia bad henne ställa upp. Hennes överraskning blev stor då hon fick ca 1000 röster, då hennes släktingar och vänner inte är närapå så många. Efter detta val som var en mycket positiv upplevelse av vi-anda och fina människor, visste hon att hon hittat en gemenskap som hon ville hålla kvar. Som studerande var hon aktiv i studentkåren och arbetade även som redaktör för studentbladet.

janina ja osmo kivivuori

Redan år 1992 var det kommunalval och hon var då valansvarig i Åbo med omnejd. Tillsammans renoverade de gröna ett rivningshotat hus i Åbo, som de fick hyra billigt. Där ordnade man lopptorg, café-verksamhet, barn-park, konstutställning och olika möten och fester. Hennes iver var så stor att hon nästan glömde bort att äta och magrade sju kilo, vilket inte gjorde henne alls gott. Resultatet var att man t.ex i Åbo ökade de gröna mandaten från ett till sju. Hon var en av dessa sju.Det hittills mest omvälvande året i hennes liv var ändå år 1995. Då hade hon och hennes nyblivna man just lyft sitt första bostadslån och han hade blivit privatföretagare. Så föddes deras första barn tre veckor före den nya riksdagen inledde sin period. Den nyblivna mamman hade alltså också blivit riksdagsledamot.

nuori perhe

Följden av detta var att hon blev känd som den ledamoten som ammade sin baby i riksdagen. Legenden blev mycket märkvärdigare än det som egentligen skedde och som ingen egentligen såg. Tack vare sin mammas och mans hjälp kunde hon klara av sina uppgifter i riksdagen samtidigt som babyn var i trygga händer hela tiden. Och ända sedan dess har hennes barn haft många viktiga nära vuxna som burit ansvar för dem och som betytt och betyder väldigt mycket både för barnen och deras mamma.

tuore kansanedustaja

Under somrarna arbetade hon sakta men säkert för att få färdig sin pro gradu -avhandling om samarbetet för att rädda Östersjön. Hennes mål var att bli färdig politices magister före 1900-talet var förbi, och så gick det också med en mycket knapp marginal.www.gronaforbundet.fi                         www.turunseudunvihreat.fi