Frågor och svar

Min klädhylla (en intervju):

1. Vilket är ditt favoritplagg?
Hemstickade ullstrumpor, som min mommo gjort. Jag har alltid ett par extra ullstrumpor med mig i ryggsäcken, för det finns inget skönare än att ta av sig skorna i t ex tåget och dra på mjuka ullstrumpor och sedan göra det bekvämt för sig. Jag har också sparat den college som Kim hade på sig då vi träffades första gången, och som han senare gav åt mig. Men jag vågar inte använda den längre då den är så sliten att den nästan faller i bitar.

2. Vilket av dina plagg skäms du för?
Jag har inte längre kvar några sådana plagg, för jag är ganska snabb på att ge vidare kläder som jag inte kommer mig för att använda.

3. Ditt mest misslyckade köp?
Det har hänt några gånger att jag förivrat mig på någon sko-rea och köpt obekväma hårda och just litet för små skor. Jag försöker minnas att speciellt med skor lönar det sig inte att spara. För ett par bra och bekväma skor är mycket mera värda en fyra par som inte känns riktigt bra. Överhuvudtaget lönar det sig oftast att hellre satsa på kvalitet än kvantitet i alla inköp.

4. Vad skulle du aldrig klä dig i?
En päls som är gjord av någon utrotningshotad djurart.

5. När blir man för gammal för vissa plagg?
Jag skulle inte vilja säga någon åldersgräns alls, för om människan själv trivs så har jag väl ingen rätt att förbjuda henne/honom att njuta av sin frihet. Tvärtom tycker jag att det är positivt om äldre människor vågar förverkliga sina drömmar och strunta i vad alla andra tänker innan hälsan blir så dålig att man kanske inte mera klarar av det.

6. Vem är den mest välklädda du vet?
Jag blir glad då jag ser människor, som hittat en egen personlig stil och speciellt om de vågar använda vackra färger. Det är så mycket lättare och tryggare att dölja sig bakom någon slags allmänt godkänd "uniform". Speciellt glad blir jag då jag ser män som klär sig med personlig stil, för det är svårare för dem än för oss kvinnor. Men också kvinnor, som vill vara trovärdiga har säkert märkt hur det är lättare att få fram sitt budskap, då man klär sig mera konservativt. Det kan hända att ordet konservativt inte är det bästa möjliga, för de mest välklädda människor jag sett var indiska kvinnor i sina traditionella dräkter både till vardags och på ett bröllopp. Deras otroligt vackra färgkombinationer var helt enkelt oförglömliga.

7. När känner du dig välklädd?
Då jag varken är under eller överklädd, men ändå känner att jag har en personlig stil. Om både min man och mamma berömmer min klädsel, så då har jag ingen tvekan om att jag är välklädd.

8. Vad är det dyraste du någonsin köpt?
En inhemsk Joutsen-vinterrock jag köpte senaste vinter i en scoutbutik.

9. Hur noggrant följer du med modetrender?
Jag följer inte medvetet några trender, men ibland längtar jag efter någon färg som t ex orange och sedan märker jag att det är just det som är trendigt. Annars är min stil ganska omväxlande från dag till dag. Ibland är det så bråttom att jag tar på mig de första bästa kläderna jag får tag på i skåpet. Så finns det tider då jag har inspiration att satsa tid och omsorg på hur jag ser ut. En begränsande faktor är att jag vill sitta bekvämt i tåget och ännu svårare är det att hitta lämpliga kläder de dagar jag cyklar till tåget. Dessutom nämndes jag inte på ett par år köpa nästan något nya kläder åt mig sjäv, då allt gick till vårt projekt att bygga ett hem åt familjen.

10. Vad är ditt favoritmaterial?
Ylle på vintern och bomull på sommaren.

11. Har du päls?
Nej och jag har inte tänkt skaffa mig någon heller. Om jag ändå någon gång gör det, så blir det en fårskinspäls eller något annat nyttodjur som fått gå fritt och njuta av sitt liv.

12. Bästa stället att köpa kläder?
I Åbo finns en butik som heter Muotikuu, vars ägare själv designar största delen av plaggen och de tillverkas i Finland av hög kvalitets material. Dessutom importerar de spännande eleganta och personliga kläder. I Helsingfors har ägarens mamma en liknande butik som heter Valkoinen elefantti.


Svar till olika frågor:

1. Vad är din åsikt om Greenpeace?
Jag har varit medlem i många år.

2. Vad arbetar ni för?
En värld, där vi kan njuta av rent vatten och ren luft och tid att vara tillsammans.

3. Hur kan man förhindra katastrofer som till exempel Myyrmanni i vårt samhälle?
Alla människor behöver känna sig älskade och viktiga.

4. Vad är din åsikt om minderåriga som använder droger, alkohol eller röker?
Om man äslkar sig själv så vill man inte förstöra sin kropp och hjärna. Jag tycker väldigt synd om dem som inte har självbevarelseinstinkt.

5. Vad anser du om homosexuella rasister?
Alla rasister är lika löjliga, för alla är vi annorlunda på något vis.

6. Vad är det som skiljer ditt parti från de andra?
Vi ser mera på framtiden än på någon enskild människogrupps egna intressen.

7. Vad är ditt partis ideologi?
Hållbar utveckling, vi får inte lämna en sämre värld åt nästa generation än den vi fick ärva. Vi får inte heller skicka räkningen för vår välfärd till u-länderna.


En liten intervju:

S:t olofsskolans elever Jonathan Kajander, Emil Ågren och Jonas Hannus har intervjuat mig till en bilaga i ÅU, som du hittar här under...

1. Vad är ditt bästa minne från din tid i S:t Olofsskolan?
Första årets raster var extra roliga få det fanns så många intressanta äldre pojkar att titta på.

2. Vad fick du med dig i bagaget från din tid här?
En brinnande lust att förbättra världen och nyfikenhet för vad som händer både nära och fjärran. Speciellt ivrig var jag att lära mig franska, då jag drömde om att flytta till Paris. Helt konkret fick jag många viktiga människorelationer som har påverkat mitt liv.

3. Vilken lärare minns du bäst från S:t Olofsskolan och varför?
Elvi Johansson var bestämd och rättvis och hon gav oss en lättbegriplig helhetsbild av det samhälle vi lever i. Fastän hon bl.a. presenterade de politiska partierna väldigt levande, så minns jag ändå allra bäst sexualundervisningen, då alla i klassen fick 10 i provet. Elvi gav oss t.ex. följande goda råd: Ni skall inte ha för bråttom med att uppleva allt, utan sug länge på karamellen innan ni äter upp den. Elvi gav oss en mycket viktig allmänbildning, som man behöver för att klara sig i denna vår hektiska värld.

4. Hur länge har du varit riksdagsman(Kvinna)?
Snart 9 år.

5. Varför blev du riksdagsman?
Redan i S:t Olofsskolan visste jag att min dröm var att påverka det samhälle vi lever i. Då tänkte jag att det skulle vara effektivast som journalist och jag tillbringade en mycket givande prao-tid både på ÅU och på Radio Åboland. Under min studietid vid Åbo Akademi frågade sedan Samuel Reuter en dag i Gadolinias matkö om jag vill ställa upp i riksdagsvalet för Gröna förbundet och på den vägen är jag ännu, och mycket nöjd över mitt öde.

6. Vad krävs det för att bli riksdagsman?
Det är bra med ett äkta intresse för olika människor och deras åsikter. Om man inte har en vision över vad man vill kämpa för, så kanske man skulle passa bättre som t.ex. tjänsteman än riksdagsledamot. Det skadar inte heller med social skicklighet och språkkunskaper.

7. Behöver man resa utomlands mycket och vad gör man i så fall där?
Litet beroende på vad för uppgifter man har så kan det bli frågan om ganska mycket utlandsresor. Jag har själv rest mycket inom norden då jag var medlem i Nordiska Rådet och dessutom har jag representerat Finlands riksdag på många parlamentariska kongresser om Östersjö-samarbete. Vidare har jag t.ex. representerat Finland i New York på FN:s möte om befolkningspolitiken i världen, d.v.s. kvinnornas rätt att själva bestämma över sin kropp och rätt till bl.a. preventivmedel och abort. De flesta resorna går ut på utbyte av information internationellt.

8. Beskriv en typisk dag i riksdagshuset.
I dag den 3.12 har jag åkt med 5.40 tåget från Åbo till Helsingfors. I tåget läste jag dagens tidningar. Klockan 8.00-9.30 deltog jag i Sitras förvaltningsråds möte, sedan hade jag finansutskottets social- och arbetsdelegation och efter det boende- och miljödelegations möten. Efter en snabb lunch deltog jag 12.00-13.15 i finansutskottets voteringar om bl.a. försvarsmaktens budget, där jag föreslog inbesparingar. Under en paus i mötet, som socialdemokraterna bett om, hann jag just och just skriva en pressinbjudan tillsammans med min medhjälpare, sedan fortsatte finansutskottets möte och jag föreslog mera pengar till grundskolan, universiteten och studiestödet. Vi blev tvungna att avbryta mötet då plenum började kl 15.00 Nu försöker jag hinna med ett tåg som skulle vara kl 18 i åbo, men vi får se om det går.

9. Vad har du för uppgift i riksdagen?
Jag är medlem i finansutskottets delegationer för utbildning och vetenskap, socialpolitik och arbete, trafik, och bostads- och miljöfrågor. Vidare är jag medlem i Finlands banks fullmäktige och kanslikomissionen, vars uppgift är att sköta riksdagens personalpolitik m.m. Tidigare var jag den gröna riksdagsgruppens ordförande, vilket jag inte är nu längre.www.gronaforbundet.fi                         www.turunseudunvihreat.fi