2004

Tammi      Helmi      Maalis      Huhti      Touko      Kesä      Heinä      Elo      Syys      Loka      Marras      Joulu

Tammikuu

6.01.2004: Turussa museovierailulla pikkuritarin kanssa

Tänään vietin Turun linnassa kolme tuntia kierrellen innokkaan kolmevuotiaan ritarin kanssa, jolla oli joulupukilta saadut ritarivarusteet ja viitta päällään. Pitäisi varmaan useammin leikkiä turistia omassa kaupungissa. Pitäisikö taas jonkun vuoden tauon jälkeen käydä biologisessa museossakin?


9.01.2004: Turun filharmonisen orkesterin valtuuskunnan jäseneksi!

Olen tänään aloittanut Turun filharmonisen orkesterin (http://www3.turku.fi/orkesteri/ ) uuden, vielä nimettömän valtuuskunnan jäsenenä.
Valtuuskunta on perustettu orkesterin vuoteen 2007 tähtäävän taiteellisen ja toiminnallisen kehitysprojektin seurantaryhmäksi. Jäseniksi ovat lisäkseni lupautuneet jo muiden muassa arkkipiispa Jukka Paarma, rehtori Keijo Virtanen, pankinjohtaja Sirkka Hämäläinen, päätoimittaja Ari Valjakka, professori Esko Antola, toimittaja Erkki Toivanen, kamarilaulaja Matti Salminen sekä säveltäjät Kalevi Aho ja Mikko Heiniö, kaupunginvaltuutetut Ulla Achrén ja Pertti Paasio, kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty, apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala ja viestintäjohtaja Mikko Lohikoski. Tänään nautimme Euroopan Turku -gaalakonsertista, jolla avattiin virallisesti Turun 775-vuotisjuhlavuosi. Ennen konserttia oli orkesterin vuoden pääteeman mukainen pieni Itämeri-aiheinen tilaisuus, jonka puhujina olivat professori Esko Antola ja illan konsertin isäntä, toimittaja Erkki Toivanen.
Orkesterin kuulumisista lisää tietoja ohessa!

Näin meille esiteltiin orkesterin tämänhetkistä tilannetta:
Turun Filharmonisella orkesterilla on takanaan hyvin menestyksekäs vuosi. Suuri Igor Stravinskin Kevätuhri-baletin ympärille rakennettu Skandaali!-produktiomme oli monella tapaa vuoden huipennus, mutta myönteinen kehitys on kuulunut ja jopa näkynyt jokaisessa konsertissamme. Taiteellisesti kehitystyö on mallillaan, yleisö on lisääntynyt merkittävästi (keskikuulijamäärä on kasvanut parissa vuodessa lähes 25%) ja julkisuus on ollut myönteistä. Myös Konserttitalon toiminta on selkeässä nousussa, sillä parissa vuodessa ulkopuolisten vuokraajien tilaisuuksien määrä on noussut 50%. Vuonna 2003 orkesterin ja talon tilaisuuksien kävijämäärä oli lähes 105.000. Tuleville vuosille riittää kuitenkin kosolti töitä, jotta voimme tavoittaa yhä useamman turkulaisen ja tuottaa heille elämyksiä, myönteisiä yllätyksiä ja jännittäviä seikkailuja musiikin historiassa. Vuosien 2003 ¯ 2006 ohjelmiston pääteemat on rakennettu oman kaupunkimme ja Suomen vanhimman orkesterin historian ympärille piirtämällä musiikillista karttaa, keskipisteenä Turku. Samalla jatkamme jo kahdeksannessa muusikkopolvessa työtä esittävän ja luovan säveltaiteen kulttuuriperinnön vaalijana yhdistämällä orkesterin 214 vuoden historian uuteen oman aikamme musiikin historiaan, jota itse pääsemme kirjoittamaan.
Suunnittelemme toimintaamme tällä hetkellä vuoteen 2007 asti. Rakennamme yhteistyössä Turun kaupungin ja turkulaisen liike-elämän kanssa projektia, jossa orkesteri nostetaan taiteellisen suunnittelun ja nousujohteisen kehityksen avulla Suomen eturiviin ja jossa pyrimme samalla saavuttamaan runsasta myönteistä julkisuutta Turulle. Uusiin hankkeisiin kuuluvat muun muassa säännöllisten levytysten, tv-taltiointien ja radiointien sekä Skandaali!-produktiomme kaltaisten tapahtumien mahdollistaminen, konserttikiertueet Suomessa ja ulkomailla sekä kaikinpuolinen näkyvä toiminta oman kaupunkimme ja sen veronmaksajien sekä koko valtakuntamme hyväksi. Vuodesta 2007 ei olekaan enää niin pitkä matka vuoteen 2011, jolloin toivomme olevamme Turkuun (varmasti!) saatavan Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden keskeinen toimija.


14.01.2004: Piispoja, yhteiskuntavastuuta ja meripelastusta

Piispantalossa keskustelimme Jukka Paarman ja Ilkka Kantolan kanssa pienellä kansanedustajaporukalla kirkon roolista tämän päivän yhteiskunnassa. Minä ainakin toivoin, että kirkko uskaltaa ottaa reippaasti jatkossakin kantaa heikoimpien puolesta ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Tämän keskustelun jälkeen siirryimme poliisitalolle Merivartioston vieraiksi ja teimme myös noin 300 metriä pitkän Aurajoki-matkan meripelastusalus Tarvaksella. Pian myös koko Pohjanlahti kuulu samaan meripelastusalueeseen kuin Saristomeri, eli Turku on tukikohta suuremmalle alueelle kuin ennen. Toivottavasti mitään Estonian kaltaisia katastrofeja ei enää koskaan tule työllistämään näitä merellä viihtyviä rajavartiolaitoksen kavereita!


21.01.2004: Pulkkamäestä tanssiteatteriin

Olin tänään pulkkamäessä nuorimman poikamme Aronin (3 v) kanssa ja sen jälkeen vein hänet ensimmäistä kertaa katsomaan tanssiteatteria! Olimme Turun kaupunginteatterin Sopukassa katsomassa tanssiteatteri Erin uusintaensi-iltaa Unohdettu valtakunta. Tämä satu aikuisille, joka Salon Seudun Sanomien mukaan on maagista marionettitetteria ja kokeellista tanssikabareeta, jaksoi kiinnostaa Aronia koko 75 minuutin ajan! Ihanaa, nyt minä voin taas hyvällä omatunnolla mennä katsomaan tanssia, kun voin ottaa nuorimmaisemme mukaani :)
Lisätietoja tanssiteatteri ERI:sta: www.eridance.netwww.vihrealiitto.fi                         www.turunseudunvihreat.fi